Meme Rekonstrüksiyonları - Onep Özel Tıp Merkezi



MEME REKONSTRÜKSİYONU




Meme kanseri ya da diğer hastalıklar yüzünden memenin alınmasıyla ortaya çıkan şekilde bozukluğu, her kadın için üzerinden gelmesi oldukça güç bir psikolojik duruma sebep olur.

Kadının estetik ve işlevsel açıdan en önemli organlarından birini kaybetmesi derin psikolojik yaralar açar. Hastanın bu ciddi travmanın yol açacağı psikolojik sorunlardan kurtulmasını sağlamak, tüm estetik cerrahların ilk görevlerinden biridir. Estetik cerrahi seneler boyunca bu duruma çözüm sunacak farklı teknikler geliştirmeye çalışmış, nitekim günümüze artık yüksek başarı vaat eden cerrahi operasyonlar uygulanır hale gelmiştir. Cerrahi yöntemlerle oluşturulan yeni meme, görünüm itibarıyla doğal görünmekte ve diğer memeye benzemektedir.

Meme rekonstrüksiyonun, meme alınma operasyonuyla birlikte yapılması tercih edilir ancak operasyon daha sonra da yapılabilir. Eşzamanlı gerçekleştirilen operasyonlar sayesinde hasta meme kaybından doğan psikolojik sürecin ağır etkilerini yaşamaktan kurtulabilir. Bu cerrahi operasyonlar farklı tekniklerle yapılabilir ancak hangi tekniğin kullanılacağı cerrahın vereceği bir karardır. Dolayısıyla sizin için hangi cerrahi tekniğin uygun olduğunu öğrenmek için kliniğimizin uzman hekimlerinden randevu almanızda yarar vardır.

UYGUN ADAYLAR

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, meme rekonstrüksiyonunda da belli komplikasyonlar söz konusudur. Meme ve dokunun alındığı bölgede sıvı toplanması ile kanama, bu komplikasyonların en yaygın görülenleridir. Ayrıca kan dolaşımını olumsuz şekilde etkileyen sigara da kötü yara iyileşmesi ihtimalini arttırır, yarar izlerinin belirgin olmasına ve doku çürümelerine sebep olabilir.



Bazı komplikasyonlarda ikinci müdahale gerekebilir. Meme rekonstrüksiyonu ameliyatları, kanserin tekrarlanmasına sebep olmaz ve ayrıca kanser tedavisi içinde engel değildir. Yeniden inşa edilen memenin karşısındaki sağlam memenin düzenli aralıklarla mamografi ile takip edilmesi tavsiye edilir. Bazı durumlarda manyetik rezonans ile memenin yakından takibi de istenebilir.


CERRAHİNİN PLANLANMASI


Meme kanseri teşhisinden hemen sonra meme rekonstrüksiyonu ameliyat için estetik cerrahınızla görüşebilirsiniz. Daha iyi sonuç için estetik cerrah ile genel cerrahın birlikte çalışması yararlı olacaktır. Yapılan genel değerlendirmenin ardından yaş, sağlık durumu ve dokuların yapısına göre hangi tekniğin uygun olacağına karar verilmekte ve bu doğrultuda bilgilendirme yapılmaktadır. Ameliyatla ilgili beklentilerinizi doktorunuza iletmeniz gerekir. Bu ameliyat meme görünümünü değiştirir ancak mükemmellik vaadinde bulunmaz.


HAZIRLIK

Estetik cerrah ve onkolog; yiyecek, içecek, sigara, ilaçlar ve vitaminlerle ilgili önerilerde bulunur ve ameliyat öncesinde dikkat etmeniz gereken önemli hususları belirtir.

CERRAHİ YÖNTEMLER


Deri Genişletme (Ekspansiyon)

Meme bölgesindeki derinin balon yani ekspander ile şişirildiği deri ekspansiyonunda, ekspanderin çıkartılacağı ikinci seans için yaklaşık 6-8 hafta beklenir. İkinci seansta çıkartılan ekspanderin yerine protez yerleştirilir. Meme ucunun ve meme ucu etrafındaki koyu renkli alanın yapılması içinse bir seans daha uygulanır. Hem deri hem de doku eksiği bulunan hastalarda, deri genişletme yöntemiyle başarılı sonuç alma ihtimali düşüktür. Bu hastaların doku nakliyle gerçekleştirilen uygulamaları tercih etmesi daha yararlı olacaktır.

Flapla Rekonstrüksiyon

Bu yöntemde sırt, karın, bel ya da kalça gibi bölgelerden nakledilen dokularla meme yapılmaktadır. Rekonstrüksiyon için gereken dokuların nakli içinse iki farklı teknik bulunmaktadır;

Beslenmeye devam etmeleri için damar sapına bağlı kalacak şekilde doku kaldırılır ve yeni yeri olan göğüs bölgesine, bir tünelde geçirilerek tanışır. Nakil için genellikle karın bölgesi dokusu kullanılır. Sırt dokuları yetersiz olduğu için şayet bu dokular kullanılırsa hastaya protez ilavesi yapılması da gerekebilir. Bu teknikle rekonstrüksiyon adale zayıflığına sebep olmaz.

Mikro cerrahi yöntemiyle aynı bölgelerden damarla birlikte alınan dokuların, göğüs duvarına bağlanması sayesinde rekonstrüksiyon yapılır. Deneyim gerektiren bu teknik, diğerlerine göre daha komplike bir uygulamadır. Dokuların aldığı bölgeye ilave olarak göğüs bölgesinde de yarar izi oluşur, iyileşme daha uzun sürer. Ama alınan sonuç daha doğal görünüm imkanı sağlar. Karın dokusu kullanılması durumunda karın duvarının zayıflamasına sebep olur.

Ameliyat Sonrası Takip

Çok seanslı bir prosedür olan meme rekonstrüksiyonunda ilk seans en önemli olandır. 2 veya 3 ilave seans gerekebilmektedir. Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Normal şartlarda ameliyattan birkaç gün sonra taburcu edilen hastaya sıvı ve kan birikmesini önlemek için dren takılır. Drenler bir hafta içinde çıkartılmaktadır. Kullanılan cerrahi yönteme bağlı olarak hastanın iyileşme süresi değişir. Yarar izlerinin çoğu ve yapılan memedeki his kaybı kısmi olarak geçmeye başlayabilir. 6. Haftadan itibaren aktivitelere başlanabilir. Başarılı sonuçlar elde edilen meme rekonstrüksiyonu, deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında yüksek memnuniyet imkanı sunar.

PROF. DR. ONUR EROL MEME REKONSTRÜKİYONU KONUSUNDA ULUSLARARASI KONGRELERDE BİRÇOK SUNUMDA BULUNMUŞTUR.

ISAPS Kursu, Çin. 23-26 Eylül 2010
Uluslararasi Estetik Cerrahi Derneğinin (ISAPS), XI’AN- ÇİN’de düzenlediği Eğitim Kongresinde Meme Estetik Cerrahisi ile ilgili aşağıdaki konularda konferanslar vermiştir. Tüm konferansları 625 Çin’li estetik Plastik Cerrahi Doktoru tarafından büyük bir ilgi ile izlenmiştir.

“Meme sarkmalarının estetik cerrahide Onur Erol yöntemiyle izsiz olarak düzeltilmesi” konulu 30 dk.süren konferans
“Kanser sonrası memesi alınan hastalara yeniden estetik meme yapılması” konusunda 30 dk süren konferans
 
 
XXXV. Ulusal Türk Tıp Kongresi. Istanbul, Türkiye 23-25 Kasım 2000.
“Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu” konusunda sunum gerçekleştirmiştir.

XI. Uluslararası Plastik Estetik Meme Cerrahisi Sempozyumu, Nice, Fransa, 4-5 Nisan 1998.
“Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu” konusunda sunum yapmıştır.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahideki son gelişmeler , 4-5 Haziran 1996, Istanbul, Türkiye
“Meme rekonstrüksiyonunda son yaklaşımlar” konusunda bir panel konuşması yapmıştır.

X. IPRS Kongresi, Madrid, Ispanya, 28 Haziran- 4 Temmuz 1992
Omentum deri flebi ile meme rekonstruksiyonu konusunda bir sunum yapmıştır.

I. Aurupa Plastik Cerrahlar Birliği Toplantısı, (EURAPS) Strasburg, Fransa, 8-9 Haziran 1990.
Omentum deri flebi ile meme rekonstruksiyonu konusunda bir sunum yapmıştır.

V. IPRS Asya – Pasifik Seksiyonu Kongresi, Istanbul, Türkiye, 7-10 Eylül 1989
Omentum deri flebi ile meme rekonstruksiyonu konusunda bir sunum yapmıştır.

ASPRS/PSEF/ASMS Yıllık Toplantısı, Toronto, Kanada, 2-7 Ekim 1988
Omentum deri flebi ile meme rekonstruksiyonu konusunda bir sunum yapmıştır.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hellenik-Türk Ortak Toplantısı & Türk Plastik Cerrahları Derneği XI. Bienal Kongresi Atina, Yunanistan, 22-24 Eylül 1988
Latissimus dorrsi kas flebi kullanımındaki spektrum konulu bir sunum yapmıştır.

Akdeniz Cerrahi Toplantısı ’87, Istanbul, Türkiye 13-17 Haziran 1987.
Poland sendromunda Latissmus dorsi kas flebi ile rekonstrüksiyon konusunda bir sunum yapmıştır.

IX. International Congress of IPRS, New Delhi, Hindistan, 1-6 Mart 1987
Poland sendromunda Latissmus dorsi kas flebi ile rekonstrüksiyon konusunda bir sunum yapmıştır

Türk Plastik Cerrahları Derneği X. Biennial Kongresi – İzmir, Türkiye, 1-4 Ekim 1986
Poland sendromunda Latissmus dorsi kas flebi ile rekonstrüksiyon konusunda bir sunum yapmıştır

Türk Plastik Cerrahları Derneği X. Bienial Kongresi – İzmir, Türkiye, 1-4 Ekim 1986
”Meme rekonstrüksiyonunda iki metodun karşılaştırılması konusunda sunum yapmıştır.

Ulusal Cerrahi Kongresi, Ankara, Türkiye, 1-3 Mayıs 1986
“Radikal mastektomiden sonra meme rekonstrüksiyonunda kullanılan iki yöntemin karşılaştırılması” konusunda bilimsel bir sunum yapmıştır.

Ulusal Cerrahi Kongresi, Ankara, Türkiye, 1-3 Mayıs 1986
“Aynı evrede modifie radikal mastektomi ve meme rekonstrüksiyonu.” konusunda bilimsem sunum yapmıştır.

Ulusal Cerrahi Kongresi, Ankara, Türkiye, 1-3 Mayıs 1986
“Latissimus dorsi kas deri flebinin değişik bölgelerdeki defektlerin tamirinde kullanımı” üzerine bir sunum yapmıştır.

IPRS Avrupa Seksiyonu V. Kongresi, Stokholm, Isviçre, 1985
Areola transpozisyonu tekniği ile yanık kaynaklı memedeformitelerinin rekonstrüksiyonu konusunda bilimsem sunum gerçekleştirmiştir.

Türk Plastik Cerrahları Derneği VIII. Bienial Kongresi Adana, Türkiye, 19-21 Mayıs 1982
Latissimus dorsi kas-deri flebi ile bacak rekonstrüksiyonu konulu çalışması hakkında bir sunum yapmıştır.

Türk Plastik Cerrahları Derneği VIII. Bienial Kongresi Adana, Turkiye, 19-21 Mayıs 1982
Total meme rekonstrüksiyonunda yeni bir yöntem başlıklı sunumunu gerçekleştirmiştir.

Türk Plastik Cerrahları Derneği V. Bienial Kongresi Istanbul, Türkiye, Haziran 1976
“Yanığa bağlı meme deformitelerinin areola transpozisyon tekniği ile konusunda bilimsel bir sunum yapmıştır.

Türk Plastik Cerrahları Derneği V. Bienial Kongresi Istanbul, Türkiye, Haziran 1976 Modifie Strombeck tekniği ile redüksiyon mamoplasti konulu bir sunum yapmıştır.

IV. Biennial Congress of the Turkish Society of Plastic Surgeons İzmir, Turkey, October 1974
Modifie Strombeck tekniği ile redüksiyon mammoplasti (Reduction mammoplasty with modified Strombeck technique)
 

ONEP ÖZEL TIP MERKEZİ


Lütfen bize ulaşın