KALÇA ASMA
Gevşeme sebebiyle sarkan kalçaların “ameliyat gerekmeden”, dikişle asılması işlemi olan kalça asma yöntemi yapısal olarak düşük olan kalçalara uygulanmaktadır.
Prof. Dr. Onur Erol tarafından geliştirilmiş olan bu kalça asma yöntemi, çok yaşlanmış ve derisinde ileri derecede sarkma olan kişilerde başarılı olamamaktadır. Bu gibi durumlarda sarkmaların keserek giderilmesi sağlanmaktadır.
Ameliyat Öncesi Değerlendirme
Kalçasında sarkma olan kişinin ilk olarak bir plastik cerraha danışması gerekir. Doktorunuz, muayeneden sonra yöntemin nasıl yapılacağı ve nasıl bir sonuç elde edilebileceğiyle ilgili bilgilendirme yapar. Bu görüşme esnasında her tip komplikasyon riski konusunda açıkça bilgilendirilir, iyileşme sürecinde yapmanız gerekenlerle ilgili de tavsiyeler alırsınız.
Asma Tekniği
Kalça kıvrımlarının içinden geçirilen dikişler yardımıyla kalça yukarı asılmakta, çok minik kesiler uygulandığı ve dikişler gizlendiği için iz de kalmamaktadır. İlk birkaç ayda çok dikkatlice bakıldığında izler belli olmasına rağmen takip eden süreçte izler solarak, fark edilemez hale gelir.
Anestezi
Bölgesel anestezi altında gerçekleştirilen kalça asma işlemi yaklaşım yarım saat kadar sürmekte ve bazı durumlarda hastaya kısa süreli genel anestezi de uygulanabilmektedir.
Kalça asmanın silikonla kalça yapmaya göre avantajı nedir?
Bedene yabancı bir maddenin konulmadığı kalça asma yöntemi, hastanın operasyonun ertesi günü işine geri dönebilmesine imkan tanır. Silikonla kalça yapmaksa oldukça zahmetli bir cerrahi müdahaledir ve kliniğimiz bünyesinde bu işlem yapılmamaktadır. Silikon kullanımı zamanla kalçada şekil bozukluklarının oluşması, kas zedelenmesine bağlı ağrı gibi istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilmektedir.
Kalça asma sonrası dikkat edilmesi gerekenler
İlk üç hafta dikkat etmenizi gerektiren kalça asma işleminden sonra hasta hemen pat diye oturmamalıdır. Zira zorlama olması halinde dikişler, dokuyu yırtabilir ve gevşeme olmasına neden olabilir. Dikişler çok sağlam olduğu için kopmaz, dokuyu yırtarak kalçayı gevşetir. İlk üç hafta varis çorabı giyilmesini ve çok dikkat ederek oturulmasını önermekteyiz. İlk üç haftanın ardından bu risk düşmekte ve 6 haftadan sonra da kalçalarda hiçbir iz kalmamaktadır.