Lazer Tedavisi - Onep Özel Tıp Merkezi



LAZERLE YÜZ KIRIŞIKLIĞI
VE LEKE TEDAVİSİ




Lazer kullanılarak yapılan cilt yenilemesi; derinin üst tabakalarının, istenen kalınlıkta ve kontrollü bir şekilde lazerden çıkan enerji dalgaları sayesinde buharlaştırılması ile yapılmaktadır.

Bu amaçla kullanılan diğer yöntemlere nazaran lazerle yapılan cilt yenilemesi; hassasiyet oluşmaması, çok az veya hiç kanama olmaması, uygulama sonrası rahatsızlığın çok daha az olması gibi birçok açıdan daha avantajlıdır. Bu avantajlara karşın yine de herkes için uygun bir teknik değildir. Bazı hastalarda kimyasal peeling gibi farklı yöntemler daha uygundur.

Cilt yenilemesi adı altında gerçekleştirilen tüm uygulamaların temel prensibi aynıdır: hasara uğrayan derinin üst tabakasının soyulması ve sayede iyileşme sürecinde yeni hücrelerin daha düzgün, genç görünen cilt yüzeyi inşa etmesi. İlk aşamada lazer ışınları yardımıyla hasarlı derinin üst katmanı soyulur ve bu yöntem yeni olduğu için 5-10 sene gibi uzun vadeli sonuçlar henüz alınamamaktadır. Yapılan son araştırmalar, dermabrasion ve kimyasal peeling ile aynı sonuçların ortaya çıktığını göstermektedir. Yeni lazer teknoloji, deri tabakalarının çok daha iyi tamir edilmesini sağladığı da ortaya konmuştur. Yeni bilimsel yayınlar da sürekli olarak bu tekniğin avantajlarının ve üstünlüğünün altını çizmektedir.

Cilt yenilemesiyle ilgili farklı yöntemler değerlendirilirken önem arz eden bir diğer konu da, cildin ne kadar sürede iyileştiğidir. Genel olarak uygulanan işlem ne kadar derinse iyileşme periyodu da o kadar uzun olmaktadır. Yüzeysel lazer uygulamaları ve kimyasal peeling işlemlerinde iyileşme daha hızlı gerçekleşmektedir. Ne var ki, derin bir işlemle elde edilen sonuçları almak için yüzeysel uygulamalara başvurulması durumunda işlemin çok daha fazla tekrarı gerekir.

Lazerle Cilt Yenilemesi İçin Uygun Adaylar

Cilt yenilemesinden kadın erkek fark etmeden, her yaştaki insan yararlanabilir ancak ideal hastalar cildi yağsız olan ve açık tenlilerdir.

Kumral, esmer ve yağlı cilde sahip olan hastalar için uygun cilt hazırlığı ve tedaviyi görmemesi durumunda risk söz konusudur. Pigmentasyon olmaması için cerrahınız bir değerlendirme yapacak ve lazer için çeşitli önerilerde bulunacaktır.

Son 6 ila 18 ay içinde Acutune kullanan, kötü yara izi oluşturma eğilimli olan, uygulama yapılacak bölgede aktif bir deri enfeksiyonu olanlar için de bu tekniğin uygun olmadığı söylenebilir.

Lazerle cilt yenileme işlemi görünümünüzü iyileştirmeyi hedeflemesine rağmen sihirli bir değnek olarak görülmemeli, bu işlem sayesinde yaşlanmaktan kaçılacağı düşünülmemelidir. Eskisine kıyasla daha az belli olmasına rağmen yüzünüze ait karakteristik mimik çizgileri bir zamandan sonra tekrar belirecektir. Lazerle sağlanan sonucunun devamlılığı için güneşten korunmanız, hafif kimyasal peeling ya da özel kremler yararlı olacaktır. Bu işlem öncesi beklentilerinizin ne olduğunu, tam olarak estetik cerrahınızla konuşmanız faydalı olacaktır.

Orta dereceli ya da yüzeysele yenileme işlemlerinde lazer sadece papiller dermiş ve epidermis tabakasında sınırlı kalmaktadır. Daha derin yinelemede retiküler dermisin üst katmanları da işleme dahil edilmektedir. Sivilce ve çizgilerin tedavisinde, lazerin derinliğinin değiştirilmesiyle sonuca gidilir. Gereken tüm eğitimleri almış, deneyimli bir estetik cerrah tarafından uygulandığında Karbondioksit lazer uygulamalarında komplikasyon riski düşük ve hafif derecelidir. Ancak her bireyin farklı fiziksel ve kalıtsal özelliklere sahip olması, sonuçların kesin şekilde öngörülmesine mani olmaktadır.


Lazerle Cilt Yenileme İşleminin Riskleri

Lazer enerjisinin ürettiği ısı sebebiyle oluşan hasarlar, kötü yara izi oluşumu, renk açılması, renk koyulaşması lazerle cilt yenileme işleminin genel riskleridir. Nadiren uçuk ve enfeksiyon oluşmaktadır. Bu riskin asgariye indirilmesi için estetik cerrahınız işlemden bir hafta kadar önce kullanmaya başlayacağınız, çeşitli koruyucu ilaçlar önerecektir. Şayet arada sıra dudaklarınızda uçuk çıkıyorsa bu konuda doktorunuzu bilgilendirin.

Yarar iyileşmesinin anormal gelişmesi, pigmentasyon ve iz oluşması gibi durumlarda ek tedavilerin uygulanması gerekebilir. Deneyimli ve iyi eğitim almış bir estetik cerrah tarafından yapıldığında bütün bu riskler azaltılabilmektedir.

Ameliyat Öncesi Görüşme

Hasta için en önemli nokta, tercih ettiği estetik cerrahın lazer uygulamalarıyla ilgili gerekli eğitimleri almış ve deneyim kazanmış olmasıdır. İlk görüşmenizde doktorunuza karşı beklentilerinizle ilgili açık olun ve sorularınızı yöneltmekten kaçınmayın. Tabi doktorunuzun da aynı şekilde size karşı şeffaf olması gerekir.

Doktorunuz uygulama sonuçlarını olumsuz etkileyebilecek birçok farklı faktörü bu aşamada değerlendirir. Deri yaralanmaları, geçmişte kullanılan ilaçlar, tanı konmuş ve tedavi görülmüş cilt rahatsızlıkları bu faktörlerin bazılarıdır.

Cilt Yenileme İşlemi

İşlemin içeriğine ve uygulama yapılan bölgenin genişliğine göre birkaç dakikadan 1,5 saate kadar sürebilen lazerle cilt yenilemesi işleminin, yüzey düzensizliklerinin derin olduğu durumlarda birkaç seans uygulanması gerekebilir. İşlem esnasında lazer, yara izi ve kırışıklık daha az belirgin hale gelinceye kadar cilt yüzeyinde ileri geri hareket ettirilir. İşlemin sonlandırılmasından sonra bölge şeffaf bir bandaj ve koruyucu krem ya da pomat ile kaplanmaktadır.

Tedavi Sonrası

Orta derecedeki şişlik ve rahatsızlıklar işlem sonrası kuvvetle muhtemeldir ama bu problemler buz torbası ve ilaçlarla kontrol alına alınabilir. Bandaj uygulanmışsa işlemden birkaç gün sonra bandajlar yenilenir ve iki hafta sonunda bandajlar çıkarıldıktan sonra cildinize deri pomadı sürülür. Bu aşamada doktorunuz cildinizi nasıl yıkamanız ve bakım yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi verir. Tedavi sonrası önemli hususlardan biri de, uygulama yapılan yerde oluşan kabukları, kötü yarar izi ve enfeksiyon oluşmaması için soymamanızdır. Genel olarak onuncu günde kabuklar tamamıyla kurumuş olur ama kızarıklıklar birkaç hafta devam eder.



Lazer İşlemi İçin Hazırlık


Özel ihtiyaçlarınıza göre lazer işleminden önce cildinizin hazır hale gelmesi için ön program önerilebilir. Doktorunuz hem işlem öncesi hem sonrası iyileşme sürecinde bakımla ilgili tavsiyelerde bulunur. Ayrıca işlemin etkisinin uzun süreli olması için uzun vadede nasıl bakım yapmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle de ilgili bilgilendirilirsiniz. İşlem sırasında uygulanan sakinleştirici ilaçlar sebebiyle uygulamanın ardından size evinize bırakacak birini bulmanız gerekebilir.

Lazer İşleminin Yapılacağı Yerler


Outpatient klinik, cerrahın özel ofisi ya da hastanede yapılabilen bu işlemin maddi ve sosyal açıdan en avantajlısı; uygulamanın outpatient klinikte yapılmasıdır. Ama yaygın cilt yenileme veya cerrahi prosedürler gerekiyorsa hastane daha uygun bir tercih olabilir.

Anestezi


Lazerle cilt yenileme özellikle yüze uygulandığı için genellikle sedasyon ve lokal anestezi uygulanır. Uyanık ancak sakinleşmiş halde olacağınız uygulama esnasında çok küçük bir rahatsızlık hissedersiniz. Daha kapsamlı uygulamalarda doktorunuz genel anestezi uygulanmasını tercih edebilir.

Normale Dönüş


Cildiniz birkaç hafta boyunca parlak pembeyle kırmızı arasında bir renk kazanır ve iki haftadan sonra makyajla renk değişikliğinin gizlenebilir. Ne var ki, hafif pembeliğin geçmesi ve cildin normal rengine dönmesi altı ayı bulabilir. Çok nadir olarak bazı hastaların ciltlerinde uygulama öncesinde kullandığı makyaj malzemeleri, açıklanamaz bir şekilde hassasiyet oluşturmaktadır. Bu gibi durumlarda daha evvelden kullanılan makyaj malzemelerinin, daha az irritan olanlarla değiştirilmesi veya ciltteki hassasiyet geçinceye kadar beklenmesi gerekebilir.
 

ONEP ÖZEL TIP MERKEZİ


Lütfen bize ulaşın