BOYUN GERME (NECK-LIFT)
Boyun germe, boyun derisi ve deri altında bulunan kas dokusundaki gevşeme ve sarkmaların giderilmesidir.
Yaşlanma, ve yer çekiminin etkisiyle boyun bölgesinde kırışıklık, sarkma ve gevşeme yaşayan kişilere yapılır.
Genellikle 40 yaş üstü bay ve bayanlarda uygulanır.
Ameliyattan Önce Neler Yapılması Gerekir?
Güvenilir bir merkezde sağlık kontrolüne girilmeli ve bu ameliyat için herhangi bir sağlık probleminin mevcut olmadığı tespit edilmelidir.
10 gün öncesinden aspirin ve aspirin bazlı ilaç alımı durudurulmalıdır. Tüm alternatif tıp ilaçları ve ve bitkisel çay (siyah çay ve yeşil çay hariç) içimi terkedilmelidir. Aynı şekilde bütün bunların ameliyattan sonra da 3 hafta kadar kullanımı durdurulmalıdır.
İyileşmenin çabuk ve düzgün gerçekleşmesi ve kan dolaşımıyla damarlanmayı bozmaması açısından ameliyattan 2 hafta önce sigara kullanımının bırakılması ve ameliyattan en az 4 hafta sonrasına kadar başlanmaması gerekmektedir.
Anestezi gerektiren her operasyon öncesinde olduğu gibi ameliyattan en az 8 saat öncesinden tüm yiyecek ve içecek tüketiminin sonlandırılması gerekmektedir.
Ameliyat Nerede Yapılmalıdır?
Tam teşekküllü bir ayaktan tedavi merkezi veya hastanede gerçekleştirilmelidir.
Hastanede Gece Yatışı Gerekli midir?
Hastanede yatma gerektirmeyen bir operasyondur. Hasta ameliyattan sonra birkaç saat içinde rahatlıkla kalkıp evine gidebilir.
Lokal mi Genel Anestezi mi Kullanılır?
Boyun germe ameliyatında hastanın tercihine bağlı olaraktan her iki anestezi türü de kullanılabilir. Lokal anestezide de hasta sedoanaljezik ile yarı uyur durumda tutulduğu için herhangi bir acı hissetmemektedir.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Genellikle 2 –3 saat kadar sürmektedir.
Ameliyat Tekniği Nedir?
Kulak önünden başlayan, kulak memesinin altından kulak arkasına kıvrılan ve oradan da saçlı derinin içine doğru ilerleyen bir kesi yapılır. Cilt altındaki kas dokusu gerginleştirilir, cilt gerdirilerek fazlalıklar çıkarılır ve yeniden şekillendirilir. Şayet gıdıkta yağlanma var ise Liposuction yapılır.
Ameliyat Sonrası Bakımı Nelerdir?
Pansuman protokolleri her doktora göre değişiklik göstermektedir ancak genellikle boyun germe ameliyatından sargılı ve drenler takılmış olarak çıkılır. Ameliyat sonrası ilk gece ilaçlarla kontrol edilebilen, çok hafif ağrınız olacaktır. Şişlerinizin daha çabuk inmesi için 48 saat buz tatbik etmeniz istenecektir. Kliniğimizde ameliyat sonrası bir hafta süre ile her gün 20 dakikalık özel bir ışık tedavisi şişlerin çok daha çabuk geçmesine yardımcı olur. Sargılar bir iki gün içerisinde takılıp çıkarılabilen elastik bandaj ile değiştirilir ve takriben 2-3 hafta kullanılması istenir. 1 hafta dolmadan kulak önündeki dikişler, 1 hafta sonra kulak arkasındaki dikişler alınacaktır. 3. günden sonra duş alınabilir ancak dikiş yerlerine günde 2 kez Biokadine sürülerek mikrop kapmasının önlenmesi gerekmektedir.
Ne Kadar Zamanda İyileşir ve Normal Hayatıma Dönerim?
1 hafta – 10 gün sonra işinize dönebilirsiniz. Ancak sert boyun hareketleri yapmamanız gerekmektedir. Morluk oluştuysa 2. haftada kaybolacaktır. Bu süre zarfında güneşe maruz kalmanız durumunda leke oluşmaması için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ve kapatıcılar kullanmanız gerekecektir. Şişlikleriniz ise 3. haftanın sonunda büyük oranda inecektir. 1 ay boyunca sağa sola dönmeden 45 derecelik açıyla yatmanız gerekecektir. 2 hafta sonra uzun yürüyüşlere, 3 hafta sonrada ağır spora başlanabilinir. Boyunu zorlayacak sporlar 4 hafta boyunca yapılmamalıdır. Dikişler alındıktan sonra makyaj malzemesi kullanılabilinir. Şampuan boya 3 hafta sonra saç boyama ise 6 hafta sonra yapılabilir.
Boyun Germe Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
Boyun germe ameliyatında dikişler genelikle saçlı deri ve kulak arkasına saklanır. Sadece kulak önünde görünür dikişler mevcuttur. Yara iyileşmesi kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte kulak önündeki dikiş izleri çoğunlukla zaman içerisinde iyice silikleşmektedir. Bazı kişilerde deri yapısına bağlı olarak izler daha belirgin de olabilir. Ancak gelişen teknoloji ile ameliyat izlerinde lazer tedavilerinden de faydalanılabilmektedir.
Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
- Yüz Germe ameliyatı sonrasında ciddi bir kanama ihtimali yok denebilir. Ancak hematom olmaması için ameliyattan sonra “dren” kullanılması önemlidir.
- Enfeksiyon bu ameliyattan sonra nadir olarak görülür. Antibiyotik ile tedavi edilebilir.
- Saçlı deride hissizlik ve saç dökülmesi de nadiren olabilir. Ancak saçlar ve his geri gelecektir. Ameliyat bölgesinde de geçici his kaybı olabilir.
- Sigara kullanımı durumunda nekroz oluşması olasıdır.