DUDAK ŞEKİLLENDİRME
Yüzün estetik görünümünde büyük bir etkiye sahip olan dudaklar binlerce yıl boyunca ressamlardan heykeltıraşlara ve şairlere dek pek çok sanatçıya konu olmuştur. Fotomodellerse göz ve burun gibi yüz konturlarının yanı sıra dudak kıvrımlarıyla da seksapel görünümlerinin daha da vurgulanmasını sağlamıştır.
DUDAK ESTETİĞİ
Yüzün estetik görünümünde büyük bir etkiye sahip olan dudaklar binlerce yıl boyunca ressamlardan heykeltıraşlara ve şairlere dek pek çok sanatçıya konu olmuştur. Fotomodellerse göz ve burun gibi yüz konturlarının yanı sıra dudak kıvrımlarıyla da seksapel görünümlerinin daha da vurgulanmasını sağlamıştır. Bilhassa üst dudağın bu anlamda büyük önemi bulunur. Zarif kıvrımları ve çıkıntıları olan dudaklar, kişinin cazibesini göz ardı edilemeyecek şekilde arttırır. Üst dudak kıvrımlarına Eros Yayı denir ve bu yayın şekli, pek çok estetik ve seks bilimci tarafından çeşitli çalışmalara konu olmuştur. Estetik anlamda alımlı bir yüzde her zaman üstle alt dudak, dudaklarla yüz konturları arasında belli bir uyum vardır. Dişlerle çene yapısını ve tüm yüz konturlarının uyumlu bir bütünlük kazanmasını sağlayan dudaklar kişinin güzelliğinde büyük role sahiptir. Genişliği, kalınlığı, inceliği ve konumuyla dudakların; güzelliğin oluşmasında önemli bir yeri vardır.
Geçen yıllar içinde dudağın kırmızı rengi solmaya, uzamaya ve sarkmaya, kıvrımlar yüksekliğini kaybetmeye, yassılaşmaya başlar. Yaşlanma, kalıtsal ve diğer etkiler yüzünden dudağın kaybettiği çekiciliğini yeniden kazanmasını sağlayan estetik cerrahi bu konuda farklı çözümler sunabilmektedir.
Dudak Estetiğinde Uygulanan Teknikler
- Dolgu maddesi kullanılarak yapılan estetik müdahaleler
- Dudak asma
- Ağız içi kesileri ile gerçekleştirilen estetik müdahaleler
- Dudak dışından yapılan kesiler ile yapılan estetik müdahaleler
DUDAKTA DOLGULARLA YAPILAN ESTETİKLER
- Kendi Dokularıyla Yapılan Doldurma İşlemi (Doku Aşısı)
- Dermis Şeritleri: Derinin alt kısmında Dermis olarak isimlendirilen doku bölümü şeritlerinin bedenin farklı bölgelerinden çıkartılması ve bu dermiş şeritlerinin dudak içine yerleştirilmesi işlemidir. Ekseriyetle dudağın kenarlarına yerleştirilen doku, dudak kıvrımlarının artmasını ve bu sayede daha çekici görünüm oluşmasını sağlar. Operasyon sonrası şişler indikten sonra ortaya daha doğal ve çekici dudaklar çıkar. Yabancı maddeler enjekte edildiğinde olduğu gibi, yapay ve itici görünüm oluşmaz.
- Yağ Dokuları: Yağ hücreleriyle beraber yağ dokularının konsantre olarak iğne yardımıyla dudağa enjekte edilmesiyle kontur ve ayrıca kalınlık sağlanması işlemidir. Hiçbir kesiye ihtiyaç duyulmaması, bu yöntemin en büyük avantajıdır. Hastanın kendi dokusu kullanıldığı bu teknikte uzun vadeli etki için 3 aylık aralıklarla, 2-3 tekrar seansı yapılması yararlı olacaktır.
- Doku Kokteyli: Dudak bölgesine iğneler yardımıyla doku kokteylinin enjekte edilmesi syesinde kontur oluşturma işlemidir. Doku kokteyl; derinin alt kısmındaki Dermis ve zarların özel tekniklerle çıkartılması ve bu karışımın ince kıyılması işle elde edilir. Kollajen açısından çok zengin olan bu karışım, dudağın gereken yerlerine iğneyle enjekte edilir. Dermis şeritleri ile yapılan uygulamadan daha etkin sonuç alınmasını sağlar.
Yabancı Dolgu Maddeleri (Heterotransplantlar)
- Hyaluronik Asit: Şuana kadar komplikasyonu pek sayılmayan, bedende bulunan bir maddedir ve yabancı maddeler içinde kullanılabilirliği en yüksek olanmış gibi görünmektedir. 3 ila 6 ay arasında tesri bulunan Hyaluronik Asit, yabancı enjeksiyon maddelerinin en fazla tercih edilenidir. FDA onaylı olduğu, dokulara zarar vermemesi ve doğal görünümünü bozmamasından ötürü çoğu hekimin dokudan sonra ilk tercihidir.
- Kolajen: Sığırdan üretilen ve piyasada Kolajen olarak bilinen bu yabancı doldu maddesi, bağışıklık sistemi reaksiyonlarına yol açabildiği ve beden tarafından reddedilebildiği için tercih edilmemektedir. Bedendeki tesiri düşük olmakla birlikte alerjik reaksiyon ve son dönemde Deli Dana Hastalığı riskinden de bahsedilmektedir.
- Silikon: Dudağın kalınmasını sağlamasına rağmen doku içlerine sızarak normal anatomiyi bozabilen silikon, deri altı dokuların deforme olmasına yol açabilmektedir. Tehlikelerinden ötürü ABD’de yasaklanmış bir uygulamadır ve yanlış uygulamasının tedavisi de oldukça güçtür. Lastik kıvamı alan dudaklar kadınları mutsuz etmekte, bu şekilde lastik kıvamına gelmiş dudaklarla öpüşmeye çalışmak da taş gibi bir dokunuş anlamına gelmektedir. Çoğu hasta dudaklarında his kaybı olduğundan şikayet eder ve alerjik reaksiyon riski de bulunur.
- Diğer Dolgu Maddeleri: Gerek dudak gerekse de bedenin farklı bölgelerine enjekte edilebilen 150’nin üzerinden farklı dolgu maddesi bulunmaktadır. Mucize vaat ediyormuşçasına insanlara sunulan bu maddeler yüzünde çoğu insan acı çekebilmekte ve alınan sonuçlar sebebiyle mutsuz olabilmektedir. Plastik cerrahi toplantılarında bu tür yabancı maddelerin yol açtığı komplikasyonlar örneklerle gösterilmektedir. Bariz şekilde belli olmayan durumlardaysa dokuların ve bedenin ne şekilde zarar gördüğü bilinmemektedir.
DUDAKTA KESİ İLE YAPILAN ESTETİK MÜDAHALELER
Dudak İçinden Yapılan Kesiler
Dudağın içine yapılan kesiler ile mukoza ve dudak örtüsü kayrılmakta ve bu sayede dudağın iç boyu kısaltılmaktadır. Dudağın terse doğru çevrilmesinin sağlandığı bu uygulamada kaslara da toplama amaçlı müdahale yapılır ve kalınlık artışı sağlanır. Bu uygulama geniş dudakların kısaltılmasına da yardımcı olmaktadır. Dudağın iç bölümüne yani ağız içine kesi yapıldığından görünür bir iz olmamaktadır.
Dudak Dışından Yapılan Müdahaleler
Dudak anatomisinde beyaz çizgi olarak adlandırılan, ince kabarıklığın dışından yani tam dudak kenarından yapılan kesi ile dudak konturunun arttırıldığı bu müdahalede, dudağın kırmızı bölümü dışarı çevrilir. Müdahale sırasında dudağın şeklinde de bir takım değişiklikler yapılır. Eros Yayı denen dudak yağıyı hattına yapılan müdahalelerle daha kıvrımlı bir dudak yapılabilir. Dudağın kenarına gizlenen kesiler sayesinde büyük çoğunlukla iz olmamaktadır ancak yine de tüm hastalara, dışardan kesi uygulanacağından kesi bölgesinde iz kalabileceğine dair uyarı yapılmaktadır. Burada bir iz oluşması durumunda hastaların gerçekten de mutsuz olması söz konusu olabilir. Bunun için hastanın en baştan bu konuda bilgilendirilmesi ve bu riski göze alarak karar vermesi gerekir. Yine de kesi hattında iz olması durumunda kadınların kozmetik ürünlerinden yararlanarak izi gizlemesi mümkündür.
Dudak şeklinin daha kolay tayin edilebilmesine imkan sağlaması, bu yöntemin en büyük avantajıdır. Kaslara müdahale ile dudağın daraltılmasına yönelik müdahaleler de yapılabilmektedir. Dudağı içerden burun tabanına asmak suretiyle dudak kısaltılabilir. Dudak burun mesafesinin uzun olduğu durumlarda bu tip dudak kısaltma işlemleri uygulanabilmektedir.
Dudak İnceltme
Dudağı çok kalın olan hastalara yapılan dudak inceltme, dudak içinden eliptik mukoza çıkartılmasıyla gerçekleştirilen bir işlemdir. Dudak içinde yabancı maddeler olması durumunda önce bu maddeleri temizlemek gerekir ki, dudak daha natürel bir görünüm kazanabilsin.
Dudak Genişliğinin Daraltılması
Genel olarak dudak ameliyatlarının en zor kısmı olduğu söylenebilir. Ağız kenarının doğuştan açık olduğu hastalarda açık bölgenin kapatılması, dudağın normal şekline getirilmesi sağlanabilir. Bu gibi doğuştan dudak yapısında bozukluk olan hastalarda kullanılan cerrahi teknik, estetik cerrahide ağzı geniş olan kişiler için de kullanılabilmektedir. Kenardan yapılan daraltma ve dikişler yardımıyla dudakların her iki yandan 3-7 milim arasında yani toplamda 1-1,5 santim daraltılması mümkündür. Ne var ki, bu cerrahi uygulamayla daha fazla iz oluşacağından hastanın ameliyat kararını durumu göze alarak vermesi gerekir. İyileşmenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için hastanın yaklaşık 3 hafta boyunca dudak hareketlerine kısıtlama getirmesi önerilir.