YÜZ GERME KİMLERE VE NEDEN YAPILMALI?
Yıllarla birlikte yüzde gevşeme ve sarkmalar oluşur. Peki, bu nasıl oluyor? 25 yaşından başlayarak mikroskobik seviyede yüz kemiklerinde başlayan erime; kemikleri saran yumuşak dokunun ve kasların gevşemesine, yüz hatlarının değişmesine sebep olur.
Kollajen doku zayıflamaya devam ettikçe sarkma ve gevşemelerin etkisi daha da belirgin hale gelir ve bu durumun cerrahi müdahaleler olmadan geri alınması mümkün olmadığında germe yöntemleri son tek çaredir.
Tedaviye Nereden Başlanmalı?
Orta yüz ve boyun germe yöntemleriyle yaşlanma tedavisi için 5 farklı yaklaşım bulunmaktadır:
- Çöküntüye uğrayan, erişim yüz bölgelerinin eski haline getirilmesi için kontur düzeltmeleri
- Yorgun görünüme yol açan kaş ve göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesi (Daha Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız)
- Göz kapaklarında yer alan torbalanma ve sarkmaların giderilmesi (Daha Detaylı Bilgi İçinTıklayın)
- Orta yüz bölgesiyle yanaklardaki sarkmaların giderilmesi
- Boyundaki sarkmaların giderilmesi
Doku Enjeksiyonları (Yağ Dokusu ve Doku Kokteyli)
1990’larda ortaya atılmış bir konsept olan doku enjeksiyonu alınan ilk sonuçların olumlu olmasından sonra uluslararası kongrelerde paylaşılmış, önceleri şüpheyle karşılanmasına rağmen kısa sürede tüm estetik cerrahın olmazsa olmazları arasında girmiştir. Sadece bozulmuş veya kaybolmuş konturların yerine konması için değil, hücre nakliyle cilde gençlik ve canlılık vermek için de kullanılabileceğinde hem fikir olunmuştur. Ancak cilde ne şekilde bir etkiyle gençlik ve canlılık verdiği hala araştırılmaktadır. Doku enjeksiyonu 30 yaş sonrası yaşlanmayı geciktirmek için koruyucu olarak da kullanılmaktadır.
Orta Yüz Germe (Mid Face Lifting)
Zayıf yapılı olduğu için yüz kemikleri en çabuk eriyen kemik grubudur ve erime ilerledikçe kemikleri saran dokular gevşer. Yaşlanma, kalıtsal ve çevresel faktörler gibi nedenlerle kollajen yapılar zayıflar ve bozulmaya başlar. Elmacık bölgeleri sarkar, gözaltlarındaki dirilik kaybolur ve yerçekimi etkisiyle aşağı doğru sarkar. Genç bir yüz üçgen ve oval şekilliyken yaşlandıkça yüz hatları kare veya dikdörtgen bir şekil almaya başlar. Orta yüz germe; sarkan dokuları dikey olarak toplayarak, germe işlemi yapılması işlemidir. Bu işlemde deri, sarkan kas ve zarlar, deri altı yumuşak doku gerilir. Aşırı olmayan boyun sarkmaları ve alt çenedeki sarkmalar da son dönemde bu uygulamayla düzeltilebilmektedir. Şakak ve göz kenarından gerçekleştirilebilen orta yüz germe için ideal yer yanak içidir. Doku enjeksiyonuyla birlikte yapılırsa daha güzel ve uzun vadeli sonuç elde edilir.
Rembrant hem gençlik hem yaşlılık halini resmettiği portrelerinde gençken üçgen ve oval yapılı olan yüzünün, 63 yaşına geldiğinde kare ve dikdörtgen hale geldiği görülmektedir.
Boyun Germe
Boyun, yüz germe operasyonlarında en çok işlem yapılmasını ve aynı zamanda en fazla dikkat edilmesini gerektiren bölgedir. Operasyonda boyunla çene altındaki yağ dokusu azaltılmakta, bunun içinde boyun derisi çene altına dek sıyrılmaktadır. Derinin altındaki plastima kasları yukarı ve yana gerilmektedir. Deriyse yana gerdirilir ve fazlalıklar alınır. Çene ucu çıkıntısının yetersiz olması halinde çene ucu da büyütülmektedir. Bu sayede kulak önüyle çene arasındaki mesafe uzamış, boyun ortaya çıktığı için daha estetik bir görünüm sağlanmış olur. Boyun germe cerrahisinin, yüz germenin en ileri taşınmış hali olduğu söylenebilir. Boyun germenin, orta yüz germeyle beraber yapılması ve fazla derinin yukarı toplanarak çıkarılması gerekir.